Kierunek Szczecin POLECA. Trzy wyśmienite przepisy na Wielkanocną tartę od teraz-tarta.blogspot.com

30/03/2012 2 przez kierunek Szczecin

[singlepic id=1236 w=260 h=347 float=left]

Czas świątecznych, wielkanocnych wypieków przed nami. Praktycznie każdy uwielbia słodkości. Podczas świąt łatwiej przymykamy oko na dodatkowe kalorie…

Dzięki wieloletniej już współpracy z Małgosią blogerką prowadzącą bloga Teraz Tarta nasz portal znów może przedstawić trzy świetne przepisy na Wielkanocne ciasta…

Zachęcamy zatem do ich wypróbowania – pięknie ozdobią świąteczny stół i co ważniejsze zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

:: przepisy na Wielkanocne tarty w rozwinięciu…

Mamy zatem dla Ciebie trzy przepisy na pyszne tarty Wielkanocne.

Jeżeli zastanawiasz się co prócz jajek powinno się znaleźć na tegorocznym świątecznym stole, zapraszamy do zapoznania się z przepisami…
Nie zapomnijcie po ich upieczeniu dodać komentarza do tego wpisu oraz odwiedzić bloga autorki.

Smacznego!

Tarta 1 –
Wielkanocna tarta czekoladowa z bezą…

[singlepic id=1238 w=240 h=320 float=left]

Składniki:
KRUCHY SPÓD:
100 g zimnego masła, 220 ml mąki pszennej, szczypta soli, 3 łyżki wody

MASA CZEKOLADOWA:
100 g masła, 100 g gorzkiej czekolady 70%, 4 łyżki kakao, 2 całe jajka, 2 żółtka, 150 ml cukru pudru, 3 łyżeczki śmietany 16%

BEZA:
2 białka, 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
forma do tarty 23 cm, folia aluminiowa i fasola/groch do pieczenia wstępnego

PRZEPIS:
Masło rozcieramy z mąką na kruszonkę. Dodajemy sól i wodę, zagniatamy szybko ciasto. Wylepiamy natłuszczoną formę i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Do rondelka wrzucamy masło, gorzką czekoladę i kakao. Umieszczamy nad większym rondelkiem z gotującą wodą i roztapiamy. Masę czekoladową odstawiamy do ostygnięcia.

Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki, wykładamy folią aluminiową, wsypujemy fasolę a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temp. ok 160 st. C.
Jajka i żółtka mieszamy dokładnie z cukrem pudrem rózgą lub mikserem. Dodajemy śmietanę oraz przestudzoną masę czekoladową, mieszamy dokładnie.
Z podpieczonego spodu usuwamy folię z fasolą i wylewamy na niego masę czekoladową. Pieczemy 25 minut.W tym czasie ubijamy na sztywno białka z cukrem pudrem. Po 25 minutach wyjmujemy z piekarnika ciasto, wykładamy na wierzch pianę i pieczemy jeszcze ok 10 minut aż piana nabierze złotego koloru.

Dokładnie studzimy przed podaniem.

Tarta 2 –
Wielkanocna tarta pomarańczowa…

[singlepic id=1240 w=240 h=320 float=left]

Składniki:
KRUCHY SPÓD:
200 ml mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2-3 łyżki wody, szczypta soli

NADZIENIE:
2 jajka, 100 g cukru, 100 g masła, sok z 1 pomarańczy, ziarenka z ½ laski wanilii, do przybrania: 1 cała pomarańcza i 2 łyżki cukru

dodatkowo:
Forma o średnicy 23 cm, Folia aluminiowa i groch/fasola do pieczenia wstępnego

Przepis:
Mąkę rozcieramy palcami z masłem aż przybierze formę kruszonki. Dodajemy sól i wodę, zagniatamy szybko ciasto. Natłuszczoną formę wylepiamy ciastem i schładzamy w lodówce min. 30 min.
Po tym czasie ciasto przykrywamy folią, wsypujemy na nie fasolę i pieczemy 25 minut w temp 160 st. C. Dzięki pieczeniu „na ślepo” ciasto zachowa ładny kształt i nie spłynie z boków formy. Po upieczeniu zdejmujemy folię z nasionami i odstawiamy do ostygnięcia.

W rondelku ucieramy cukier, wanilię z jajkami. W większym rondlu zagotowujemy wodę. Do masy jajecznej dodajemy masło i sok pomarańczowy, rondelek umieszczamy nad gotująca wodą i mieszamy dokładnie rózgą ok 10-15 minut. Po tym czasie masa zgęstnieje.
Nie można ucierać jej zbyt długo bo może się zwarzyć. Powinna mieć konsystencję budyniu. Masę lekko studzimy, a następnie przelewamy na kruchy spód.

Pomarańczę obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do rondelka z 2 łyżkami cukru. Dolewamy 3 łyżki wody i całość dusimy ok 10 minut. Lekko przestudzoną marmoladkę wykładamy na wierzch ciasta.
Ciasto należy dobrze schłodzić przed krojeniem i podaniem.

Tarta 3 –
Wielkanocna tarta z nadzieniem daktylowo orzechowym…

[singlepic id=1243 w=240 h=320 float=left]

Składniki:
KRUCHY SPÓD:
00 g zimnego masła, 250 ml mąki pszennej, szczypta soli, 3 łyżki zimnej wody,

NADZIENIE:
50 g masła, 3 łyżki cukru, ¾ szklanki mielonych orzechów włoskich, 500 g posiekanych daktyli, 150 g dżemu pomarańczowego

Dodatkowo:
1 szklanka = 250 ml, Forma o średnicy 25 cm, Folia aluminiowa i suchy groch/fasola do pieczenia wstępnego

Przepis:
Mąkę rozcieramy z masłem w formę okruchów, następnie dodajemy sól, wodę i zagniatamy szybko ciasto. Nie można tego robić zbyt długo gdyż masło się rozpuści od ciepła dłoni i będzie potrzebowało więcej mąki, a w konsekwencji ciasto będzie twarde. Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę i schładzamy w lodówce min. 30 minut.
Po tym czasie wykładamy na ciasto folię i wsypujemy fasolę. Obiąży to ciasto, które zachowa po upieczeniu swój kształt. Spód pieczemy 25 minut w temp 160 st. C.

Daktyle siekamy drobno i wrzucamy do rondelka razem z masłem i cukrem. Całość gotujemy, mieszając od czasu do czasu, by masa się nie przypaliła. Jeśli jest za gęsta można podlać wodą, ok. 1 szklanki. Daktyle powinny się rozgotować na klejącą, gęstą masę. Pod koniec gotowania dodajemy mielone orzechy i dokładnie mieszamy.

Na upieczony spód wykładamy masę dokładnie ją rozprowadzając.

W rondelku podgrzewamy dżem aż stanie się płynny i smarujemy nim wierzch ciasta.

Przed krojeniem dokładnie studzimy.

Galeria zdjęć:

[nggallery id=65]