Trzy świetne przepisy na Świąteczną Tartę od teraz-tarta.blogspot.com

05/12/2010 3 przez kierunek Szczecin

[singlepic id=183 w=300 h=225 mode=web20 float=left]Czas świątecznych wypieków przed nami, postanowiliśmy więc przybliżyć Państwu kilka świetnych przepisów na ciasta, które pięknie ozdobią świąteczny stół i co ważniejsze zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
Proponowane przepisy otrzymaliśmy od autorki bloga Teraz Tarta poświęconego tartom – specjalnie dla wszystkich odwiedzających nasz portal wyselekcjonowała ona spośród dziesiątek przepisów trzy, które uznała za świetne uzupełnienie dla świątecznego stołu. Mamy dla Państwa zatem trzy przepisy na pyszne tarty – jeżeli nie wiedzą Państwo co jeszcze powinno się znaleźć na tegorocznym świątecznym stole, zapraszamy do zapoznania się z przepisami… Nie zapomnijcie po ich upieczeniu dodać komentarza do tego wpisu oraz odwiedzić bloga autorki ;-). Smacznego!

Tarta bakaliowa

[singlepic id=176 w=300 h=215 mode=web20 float=left]SKŁADNIKI

Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
1-2 łyżeczki wody

Masa bakaliowa:
100 g masła
3 jajka
½ szkl. cukru
½ szkl. miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
dowolne bakalie: orzechy laskowe, orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, migdały, skórka pomarańczowa

Jak robimy:

Mąkę dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść na elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min.
Rodzynki namoczyć w wodzie, pokroić daktyle, rozdrobnić orzechy i migdały.
Masło utrzeć dokładnie z cukrem. Do masy po kolei dodawać jajka cały czas miksując, a następnie miód. Na koniec wsypać przyprawę piernikową i przygotowane bakalie. Masę bakaliowo-miodową wylać na ciasto i piec całość ok 40 min. w temp. 190 st. C.

Tarta czekoladowa

[singlepic id=180 w=300 h=225 mode=web20 float=right] SKŁADNIKI

Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
2 łyżki kakao
1-2 łyżeczki wody

Masa czekoladowa:
2 gorzkie czekolady
200 g masła
3 jajka
½ szkl. cukru
400 ml śmietanki kremówki 30%
łyżka koniaku lub rumu

jak robimy:

Mąkę dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść na elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie piec spód w piekarniku nagrzanym do 190 st. C ok 25 min.
Czekolady rozpuścić z tluszczem w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą wodą), zostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek a następnie utrzeć dokladnie z cukrem, wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, tak samo śmietankę. Do masy dodać najpierw ubitą śmietanę, potem pianę z białek, mieszać delikatnie aż składniki się połączą. Na koniec wlać alkohol.
Masę czekoladową wykładać na wystudzony spód. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Tarta serowo-pomarańczowa

[singlepic id=185 w=203 h=240 mode=web20 float=left]SKŁADNIKI

Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
szczypta soli
1-2 łyżeczki wody

Masa:
½ kg sera (najlepszy w wiadereczku)
100 g masła
160 g cukru
2 jajka
2 żółtka
4 łyżki śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego
1/2 op. cukru waniliowego
dżem pomarańczowy
skórka z 2 obranych pomarańczy

jak robimy:

Mąkę dokładnie rozetrzeć palcami z masłem, dodać sól a następnie wodę i natychmiast zagnieść na elastyczne ciasto. Im szybciej to zrobimy, tym ciasto będzie bardziej kruche i delikatne. Ciastem wylepić formę do tarty (o średnicy 28 cm.) wysmarowaną masłem i wstawić do lodówki na min. 30 min.
Skórkę pomarańczową ugotować do miękkości, odcedzić a następnie zmiksować.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i jajkami. Do masy po kolei dodawać proszek budyniowy, śmietanę i ser. Na koniec wmieszać skórkę pomarańczową.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C i piec w nim spód przez ok 15 min. Po tym czasie ciasto posmarować dżemem pomarańczowym i wylać na nie masę serową. Całość piec ok 40 min.

Ciasto dekorujemy plastrami pomarańczy, które gotujemy przez 5 min. w syropie z wody i cukru.

więcej świetnych przepisów znajda Państwo na blogu autorki:
www.teraz-tarta.blogspot.com

galeria zdjęć dla powyższych przepisów:

[nggallery id=17]