Trzy wyśmienite przepisy na Wielkanocną tartę. Od teraz-tarta.blogspot.com

12/04/2011 4 przez kierunek Szczecin

Czas świątecznych, wielkanocnych wypieków przed nami. Praktycznie każdy uwielbia słodkości. Podczas świąt łatwiej przymykamy oko na dodatkowe kalorie…
[singlepic id=409 w=360 h=270 mode=web20 float=]Zachęcamy do wypróbowania kilku świetnych przepisów na ciasta, które pięknie ozdobią świąteczny stół i co ważniejsze zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

Proponowane przepisy otrzymaliśmy od autorki bloga – Teraz Tarta, poświęconego tartom.
Specjalnie dla wszystkich odwiedzających nasz portal wyselekcjonowała ona spośród dziesiątek przepisów trzy, które uznała za świetne uzupełnienie dla świątecznego stołu.

:: więcej pięknych zdjęć i przepisy w rozwinięciu…
Mamy zatem dla Ciebie trzy przepisy na pyszne tarty.
Jeżeli zastanawiasz się co prócz jajek powinno się znaleźć na tegorocznym świątecznym stole, zapraszamy do zapoznania się z przepisami…

Nie zapomnijcie po ich upieczeniu dodać komentarza do tego wpisu oraz odwiedzić bloga autorki.
Smacznego!

Tarta kajmakowa z orzechami

 

potrzebne:
125 g mąki,  100 g zimnego masła, szczypta soli, 2-3 łyżki wody

puszka słodzonego mleka skondensowanego, po ½ szklanki mielonych orzechów włoskich, laskowych i migdałów, 100 ml śmietanki 30%

[singlepic id=403 w=148 h=108 float=]Na samym początku przygotwujemy masę kajmakową. Puszkę mleka gotujemy ok 2-3 godziny w dużym garnku, pamiętając aby była cały czas zanurzona w wodzie.*
Masło rozcieramy z mąką i solą na kruszonkę, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę i schładzamy w lodówce min. 30 min. Po tym czasie pieczemy ciasto ok 20 min. w temp. 180 st. C.
Gotowy kajmak mieszamy z orzechami dolewając śmietankę.
Masą wypełniamy ostudzoną formę i schładzamy całość.

*Inną opcją przygotwania domowego kajmaku może być rozpuszczenie cukierków „krówek” z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki, ew. gotowa masa z puszki.

Tarta a la Pascha

potrzebne:

125 g mąki, 100 g zimnego masła, szczypta soli, 2-3 łyżki zimnej wody

500 g sera ricotta, 2 świeże żółtka, 2 łyżki cukru (może być puder), szczypta cukru waniliowego, 200 ml śmietanki 30%, otarta skórka cytrynowa, suszone morele, rodzynki, kandyzowany ananas, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, owocowa galaretka, pasek mlecznej czekolady

[singlepic id=406 w=144 h=108 float=]Dzień wcześniej przygotowujemy galaretkę, najlepiej w 300-400 ml wody, dzięki czemu będzie twardsza i wygodniejsza do krojenia.
Masło rozcieramy z mąką, dodajemy sól a następnie wodę i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę i wstawiamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie pieczemy spód ok 20 min. w 180 st. C.
Suszone owoce moczymy w wodzie a następnie drobno kroimy.
Ser ricotta miksujemy z żółtkami i cukrem. Osobno ubijamy na sztywno śmietankę. Do sera dodajemy śmietankę i owoce z bakaliami, delikatnie mieszamy. Galaretkę kroimy w kostkę i łączymy z masą serową. Dodajemy czekoladę startą na tarce.
Ostudzony spód wypełniamy masą i odstawiamy na kilka godzin.

Tarta „Pianka”

potrzebne:

125 g mąki, 100 g zimnego masła, szczypta soli, 2-3 łyżki zimnej wody, galaretka owocowa, 300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 łyżki cukru

[singlepic id=407 w=144 h=108 float=]Masło rozcieramy z mąka w formę kruszonki, dodajemy sól a następnie wodę i zagniatamy szybko ciasto. Wylepiamy nim formę wysmarowaną masłem i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i studzimy.
Po tym czasie pieczemy spód 20 min. w 180 st. C i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy galaretka zacznie tężeć, ubijamy ją mikserem na najwyższych obrotach i powoli wlewamy do niej mleko. Całość ubijamy na delikatną piankę razem z cukrem.
Masę wylewamy na wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Wierzch można udekorowac galaretką lub polewą czekoladową.

galeria zdjęć:

(zdjęcia dostarczone przez autorkę bloga)

[nggallery id=30]