Kierunek Szczecin prezentuje Trzy świetne przepisy na Świąteczną Tartę 2012 od teraz-tarta.blogspot.com

09/12/2012 0 przez kierunek Szczecin

Szczecin, Święta, Boże Narodzenie 2012, teraz-tarta, przepisy, świąteczne wypieki

[singlepic id=2048 w=200 h=268 float=left]Za oknem (kiedy to piszemy) pięknie prószy śnieg – Święta tuż tuż…

To już trzeci rok kiedy na łamach naszego portalu pojawiają się przepisy na wyjątkowe Świąteczne wypieki.

Przepisy starannie wyselekcjonowała i zilustrowała świetnymi fotografiami Małgosia prowadząca bloga kulinarnego Teraz-Tarta.blogspot.com – poświęconego w głównej mierze tartom.

:: przepisy na Tarty Świąteczne i piękne zdjęcia ilustrujące w rozwinięciu….


Czas świątecznych wypieków przed nami, postanowiliśmy więc przybliżyć Wam kilka świetnych przepisów na ciasta, które pięknie ozdobią świąteczny stół i co ważniejsze zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

Nie zapomnijcie po ich upieczeniu wrócić na nasz portal i dodać komentarz. Zachęcamy również do odwiedzenia bloga autorki.

Kierunek Szczecin życzy udanych wypieków i smacznego!

 

Świąteczna Tarta z gruszkami i masą śmietankowo-kajmakową

[singlepic id=2049 w=200 h=268 mode=web20 float=left]składniki:
Kruchy spód

300 g mąki pszennej krupczatki
150 g zimnego masła
szczypta soli
2-3 łyżki wody
Nadzienie:

4 gruszki
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki cukru
1 łyżka masła
380 g masy kajmakowej
250 ml schłodzonej śmietanki 30%
garść płatków migdałowych
Suchy groch/fasola i folia aluminiowa do pieczenia wstępnego
Forma do tarty o średnicy 27 cm

Do przesianej mąki dodajemy zimne, pokrojone masło i rozcieramy je palcami na kruszonkę. Dodajemy sól i wodę, zagniatamy szybko ciasto w kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę. Ciasto nakłuwamy, wykładamy folią i wsypujemy nasiona. Spód pieczemy ok 25 minut aż się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy folię z grochem.

Gruszki obieramy, kroimy w niezbyt cienkie plastry. W teflonowym rondelku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wkładamy gruszki. Dusimy je aż zmiękną, uważając by nie rozpadły się podczas mieszania. Po zdjęciu z ognia dolewamy ekstrakt waniliowy i studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno, a nastepnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy dokładnie.

Płatki migdałowe prażymy kilka minut na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Uważamy bo szybko się przypalają.

Na wystudzony kruchy spód wykładamy gruszki, następnie masę śmietankową, wierzch posypujemy migdałami.
Przed podaniem dobrze jest schłodzić tartę w lodówce by masa stężała.

Świąteczne kruche tarteletki z kapustą i grzybami

[singlepic id=2052 w=200 h=268 mode=web20 float=left]składniki (porcja na 6 tarteletek)

CIASTO:
300 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
szczypta soli
2-3 ml wody

FARSZ:
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
garść grzybów suszonych
garść suszonej żurawiny
sól
świeżo mielony pieprz
papryka mielona słodka
papryka mielona ostra
kminek
listek laurowy
ziele angielskie, 4-5 ziaren
olej

folia aluminiowa i nasiona grochu/fasoli do pieczenia wstępnego

Farsz można przygotować dzień wcześniej. Cebulę kroimy drobno. Grzybki zalewamy ciepłą wodą a jak już zmiękną, kroimy drobniutko. Kapustę siekamy.
Na średnio rozgrzanym oleju szklimy cebulę i grzybki. Dodajemy kapustę i mieszamy dokładnie. Wrzucamy przyprawy, żurawinę, podlewamy wodą (ew. odrobiną czerwonego wytrawnego wina) i dusimy aż kapusta zmięknie, zmniejszy swoją objętość i pociemnieje.

Zimne masło rozcieramy w dużej misce z mąką aż przybierze wygląd okruchów. Dodajemy sól i podlewamy wodą. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je cienko i wylepiamy foremki. Nie wyrzucamy skrawków ciasta, które nam zostaną.

Tarty wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie foremki wykładamy folią, wypełniamy nasionami i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Po kwadransie usuwamy folię a ciasto wypełniamy farszem. Resztę surowego ciasta wałkujemy, wycinamy gwiazdki i układamy na wierzchu. Mozna posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy kolejne 15 minut.

Świąteczna tarta z żurawiną i białą czekoladą

[singlepic id=2050 w=200 h=268 mode=web20 float=left]składniki:
1 płat ciasta francuskiego
400 g suszonej żurawiny (można zastąpić świeżą)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
200 g białej czekolady
200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie ciepłej wody
papier do pieczenia i suchy groch/fasola do pieczenia wstępnego
forma do tarty o średnicy 23 cm

Suszoną żurawinę zalewamy wodą i odstawiamy na godzinkę by zmiękła.

Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180 st. C.

Natłuszczoną formę wylepiamy ciastem francuskim i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, ew. folie aluminiową, wsypujemy nasiona i pieczemy 15 min., tylko tyle by lekko stwardniało i zachowało kształt. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy i zdejmujemy papier z nasionami.

W tym czasie żurawinę i cynamon przekładamy do rondelka i gotujemy, mieszając i podlewając co jakiś czas wodą. Może to zająć nawet do godziny czasu w przypadku żurawiny suszonej.

Nie dodawałam do nadzienia cukru, gdyż kwaskowate owoce dobrze współgrają ze słodką czekoladą.

Mąkę zalewamy wodą, ok 100 ml i mieszamy dokładnie.

Kiedy żurawina się rozgotuje, zdejmujemy z ognia, wlewamy mąkę z wodą i mieszamy dokładnie. W przypadku dodania suchej mąki ryzykujemy grudki, które może być ciężko rozdrobnić.
Żurawinę przekładamy na ciasto i pieczemy jeszcze ok 20 minut. Studzimy.

Śmietankę podgrzewamy w rondelku, nie gotujemy! Wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy żelatynę i mieszamy dokładnie. Przestudzoną masą smarujemy wierzch ciasta i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

 Galeria zdjęć Świąteczna Tarta 2012

[nggallery id=100]

przepisy wyselekcjonowała i zilustrowała własnymi fotografiami Małgosia, www.teraz-tarta.blogspot.com