Kierunek Szczecin prezentuje (kolejne) Trzy świetne przepisy na Świąteczną Tartę od teraz-tarta.blogspot.com

14/12/2011 1 przez kierunek Szczecin

[singlepic id=779 w=200 h=268 mode=web20 float=]Święta tuż tuż…

Czas świątecznych wypieków przed nami, postanowiliśmy więc przybliżyć Wam kilka świetnych przepisów na ciasta, które pięknie ozdobią świąteczny stół i co ważniejsze zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

To już kolejny raz kiedy na naszym portalu swoje przepisy prezentuje Małgosia autorka coraz popularniejszego bloga kulinarnego poświęconego w głównej mierze tartom – Teraz Tarta


Specjalnie dla wszystkich odwiedzających nasz portal wyselekcjonowała ona spośród dziesiątek przepisów trzy, które uznała za świetne uzupełnienie dla bożonarodzeniowego stołu. To właśnie dzięki niej mamy dla Was kolejne trzy przepisy na pyszne tarty – jeżeli nie wiecie co jeszcze powinno się znaleźć na tegorocznym świątecznym stole i szukacie inspiracji, zapraszamy do zapoznania się z poniższymi przepisami…
Nie zapomnijcie po ich upieczeniu wrócić na nasz portal i dodać komentarz. Zachęcamy również do odwiedzenia bloga autorki.

Kierunek Szczecin życzy udanych wypieków i smacznego!

:: przepisy na Tarty Świąteczne i piękne zdjęcia ilustrujące w rozwinięciu….

Tarta na Boże Narodzenie: „Łosoś pod Pierzynką”

[singlepic id=780 w=225 h=300 mode=web20 float=]
Składniki:

Spód z kruchego ciasta:
250 g mąki
100 g masła
1 jajko
2-3 łyżki wody

Nadzienie:
200 g wędzonego łososia
2 cebule
1 por
3 łyżki kaparów
150 g masła
150 g mąki
400 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
rozmaryn
czosnek
folia aluminiowa + suchy groch/fasola do pieczenia wstępnego

Masło rozcieramy palcami z mąką aż powstanie nam kruszonka. Wbijamy jajko, a jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewamy wodę. Zagniatamy szybko elastyczne ciasto, wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty i wstawiamy na 30 min. do lodówki.

Wyjmujemy formę z ciastem, wykładamy ją folią aluminiową, wysypujemy fasolę lub groch i pieczemy 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usuwamy nasiona i folię i ciasto pieczemy jeszcze 5 minut.

Cebule i por kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni by się zeszkliły. Na podpieczony spód wykładamy cebulę z porem, na to kładziemy kawałki łososia, posypujemy kaparami i przyprawiamy wg uznania.
Przygotowujemy sos beszamel. Masło roztapiamy na patelni i stopniowo, po łyżeczce, dosypujemy mąkę, utrzymując mały ogień pod patelnią. Należy cały czas delikatnie mieszać gdyż mąka może się przypalać i sos będzie miał wówczas gorzki smak. Masło musi idealnie połączyć się z mąką, tak żeby nie było grudek. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszamy. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Mieszamy do czasu aż sos zrobi się gęsty, kremowy. Jeśli jest zbyt gęsty dolewamy więcej mleka. Wylewamy na tartę i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Długość pieczenia zależy od tego, jak gęsty wyszedł nam sos i jak gruba jest jego warstwa. Wierzch powinien się przyrumienić a środek musi być ścięty.

Tarteletki korzenne – Świąteczne

[singlepic id=783 w=225 h=300 mode=web20 float=]Składniki na 5 szt.

Ciasto:
300 g mąki
120 g masła
szczypta soli
2 żółtka
2-3 łyżki wody

Nadzienie:
½ szklanki melasy trzcinowej
½ szklanki brązowego cukru
1,5 szkl. wrzątku
1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody
1 pomarańcza
3 łyżki białego cukru
folia aluminiowa i sucha fasola/groch/soczewica do pieczenia „na ślepo”

Masło rozcieramy z mąką aż powstanie kruszonka. Dodajemy sól, żółtka i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wodę. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy dokładnie, po czym wylepiamy natłuszczone foremki i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy foremki, każdą wykładamy szczelnie folią i wsypujemy na wierzch nasiona. Pieczemy spody w temp. 180 st. C. ok 25-30 min. Dzięki temu ciasto nie straci kształtu.

Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika i grubości ciasta, nalepiej sprawdzić jego stan po kwadransie. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć folię żeby ciasto się zarumieniło. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
W rondelku przygotowujemy syrop z cukru. 3 łyżki białego cukru podgotowujemy z 0,5 szklanki wody. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do syropu, gdy cukier już się rozpuści, całość gotujemy ok 5-10 min.

W drugim garnku mieszamy razem melasę, brązowy cukier, przyprawę do pierników i wrzątek. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Należy mieszać cały czas masę i nie zostawiać bez kontroli gdyż może wykipieć. Dolewamy rozpuszczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i mieszamy nadal. Masa zgęstnieje i będzie przypominać w konsystencji kisiel. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać więcej mąki.
Na upieczone spody wykładamy łyżeczkę pomarańczowej marmoladki i wylewamy lekko przestudzoną masę korzenną. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia.

Świąteczna Tarta czekoladowo-orzechowa

[singlepic id=785 w=225 h=300 mode=web20 float=]Składniki:

Spód:
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2-3 łyżki wody

Nadzienie:
400 ml śmietany 36%
3 czekolady mleczne
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
folia aluminiowa + sucha fasola/groch

Masło rozcieramy z mąką, cukrem i solą na drobne okruchy. Dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy 2-3 łyżki wody. Ciasto wałkujemy cienko, nawijamy na wałek i delikatnie wykładamy na natłuszczoną formę do tarty. Wstawiamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie formę z ciastem wykładamy folią aluminiową, wypełniamy fasolą i pieczemy w temp. 180 st. C 25 minut. Następnie usuwamy nasiona i folię i dopiekamy jeszcze 5-10 minut aż ciasto się zarumieni. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej czyli w rondelku nad garnkiem z gotującą wodą. W misce ubijamy śmietanę i delikatnie łączymy z płynną czekoladą i mieszamy. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy całość. Gotowy krem wykładamy na całkowicie wystudzony spód.

Koniecznie sprawdźcie pozostałe przepisy na naszym portalu:
trzy świetne przepisy na Świąteczną tartę (Święta Bożego Narodzenia 2010)
trzy wyśmienite przepisy na wielkanocną tartę (Wielkanoc 2011)

Zachęcamy również do obejrzenia galerii zdjęć:

[nggallery id=43]